Ny generation troende S-folk på väg

Läs vilken fin artikel vi fått om Hjärta i tidningen Dagen!

Nybildade föreningen Hjärta vill gå i täten för att förnya den religiösa mångfalden


Foto: Jakob Zetterman

En ny generation troende socialdemokrater är på väg fram. Nu inte längre med kristen profil under namnet broderskap, utan namnet som framför andra ska locka troende är Hjärta.
”Man föds inte till invandrare, man blir det”. Så lyder temat för kvällen, där Cecilia Gärding ska berätta om boken hon håller på att skriva. Hon är katolik, och har varit engagerad i Socialdemokraterna i tretton år. Och erkänner att det där med katolicismen inte alltid gått ihop så bra med den partipolitiska övertygelsen.
– I Umeå var jag aktiv i en SSU-förening, och där samlades vi i en multietnisk förening. Det som förenade oss var framför allt vår antirasistiska kamp. Men vi pratade aldrig om vår tro, berättar hon.
Det gör hon nu. Hon är en av medlemmarna i Hjärta, en socialdemokratisk förening som bildats i Stockholm och som är öppen för alla troende, oavsett religion.
Många är nyfikna på föreningen
Än så länge är de inte så många, ett femtiotal medlemmar, plus många nyfikna som ännu inte tagit steget in. Men de bryter ny mark, och kanske kan de fungera som mall för hur partiets troende organisation ska ömsa skinn, nu när Broderskapsrörelsen bytt namn till Socialdemokrater för tro och solidaritet.
Hjärta skulle kunna ses som ett uppkäftigt ungdomsförbund som går i täten för förnyelsen för religiös mångfald.
Har hittat tillbaka till sin tro
Inför kvällens träff sitter Cecilia Gärding tillsammans med en muslim, en buddhist och en metodist och berättar om att hon de senaste åren hittat tillbaka till sin tro, och om vilken betydelse ett besök i Vatikanen fick.
Bland annat fick hon upp ögonen för den katolska kyrkans politiska roll, att det fanns ett stort engagemang för rättvisefrågor, och att det var viktigt att förena tro med handling. Ett budskap som inte alls var främmande för henne som tillhör arbetarrörelsen, och som nu fått henne att kombinera sin katolska tro med sitt socialdemokratiska engagemang.
Mångreligiös inriktning
Enligt Anna Ardin, en av grundarna till Hjärta, är Cecilias resa inte speciellt unik. Tvärtom har Hjärta fångat upp flera kristna socialdemokrater som inte sökte sig till Broderskapsrörelsen, men som lockats av den nya mångreligiösa inriktningen.
– Vi har olika religiösa synsätt, men för oss får det samma konsekvenser, att tro är inte bara något privat utan det är också politik, säger Anna Ardin.
– Och vi har aldrig haft teologiska konflikter, att religionen skulle blir en barriär för oss.
Politiskt engagemang
Tanken är inte att mötas ekumeniskt, med interreligiösa böner eller gudstjänster, utan att utifrån olika religiösa övertygelser engagera sig politiskt.
– Buddhismen är vägledande i min vardag, förklarar Lovisa Arvidsson.
Hon berättar att via buddhismen har hon fått upp ögonen för vilken förödelse egoismen har i världen, och det vill hon motarbeta politiskt.- För mig hänger absolut buddhism och socialdemokrati ihop.
Muslimer i majoritet i styrelsen
Den grupp som framför allt har hittat ett nytt hem i Hjärta är muslimer.
Socialdemokraterna har länge lockat till sig många muslimer och i Hjärtas styrelse är de fem av nio. En av dem är Omar Mustafa, och han säger att som troende finns det ett annat perspektiv på livet än att bara se till det materiella.
– Det här är hjärtefrågor som ofta tappas bort i debatterna.
Ambitionen är att väcka dem till liv igen i socialdemokratin.
Jacob Zetterman
Jacob Zetterman
Reporter
jacob.zettermandagen.se
08-6192400
Fakta
 • Socialdemokrater för tro och solidaritet är det nya namnet på Broderskapsrörelsen sedan några månader tillbaka.
 • I och med namnbytet släppte de sin kristna profil för att tydligt markera att rörelsen är öppen för olika religiösa grupper.
 • Förbundet startades i slutet av 1920-talet, för att stärka de kristna som var aktiva i Socialdemokraterna.
 • Socialdemokrater för tro och solidaritet ser sig själv i dag som en idérörelse inom Socialdemokraterna, med flera lokalavdelningar.
 • Rörelsen ger bland annat ut tidningen Tro & Politik.

7 kommentarer

 1. […] har tidningen Dagen ett långt reportage om vår fantastiska lilla förening  Hjärta. En förening som verkligen kommit att bli huvudskälet för mig att vara engagerad socialdemokrat. […]

 2. ”Var femte minut dödas en kristen för sin tro”

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/var-femte-minut-dodas-en-kristen-for-sin-tro_6541085.svd

  ”FBI-föreläsare ser islam som större hot än al-Qaida
  Uppdaterad 2011-09-20 23:23. Publicerad 2011-09-20 23:03
  Koranen handlar till 17 procent om religion. Till 83 procent är det en doktrin med målet att kontrollera världen. Så uttrycker sig FBI:s
  William Gawthrop under sina föredrag om terrorbekämpning. Han tycker att USA bör bekämpa islam snarare än organisationer som al-Qaida.”

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/fbi-forelasare-pekar-ut-islam-som-storre-hot-an-al-qaida

  • Oj då, du tänker att vi fyra av 9 icke-muslimer i hjärtas styrelse snart kommer art bli mördade alltså? Vet du, det tror inte jag.

 3. Jag tror att Lenin sade något om att den nyttige (liberale) idoten skulle sälja repet han blev hängd i. Jag tror att den nyttige (islamofila) idoten kommer att gå ett liknande öde till mötes.

  • Du borde allvarligt talat söka hjälp för din islamofobi, denna rädsla för ett inbillat hot förstör både för dig, andra människor och samhället i stort. Allvarligt talat, du lever i samma vanföreställningar som Breivik, det skrämmer mig att veta att människor är så rädda för inbillade hot. Inbillningar som får allvarliga konsekvenser för hur vi kan leva tillsammans i den här världen.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s