Religionskritik som främlingsfientlighet

Göran Rosenberg i ljusblå kaval

Göran Rosenberg föreläser hos Hjärta i Almedalen

Rasister använder idag ofta religionskritik som ett legitimt skäl för att rikta angrepp mot islam och muslimer, samma verktyg som så ofta i angrepp mot judar, utifrån att de är essentiellt annorlunda.

Så länge religionskritiken är omedveten om de större sammanhangen, om historia och maktförhållanden, riskerar den att få främlingsfientliga konsekvenser.

Därför bjuder vi in till ett samtal om religionskritik som främlingsfientlighet. Ett samtal om antisemitism och islamofobi i Sverige och Europa.

När: torsdagen den 5 juli kl 17-17.45
Var: Metodistkyrkan, Adelsgatan 41, Visby
Föreläsare: Göran Rosenberg
Övriga medverkande: Lena Andersson, Anton Landehag, Ungdom mot rasism, Omar Mustafa, Hjärta/islamiska förbundet och Jonathan Leman, EXPO. Anna Ardin, ordförande för Hjärta och antirasistisk talesperson för Socialdemokrater för tro och solidaritet som moderator.

Anmäl dig gärna på facebook!

Hjärta, i samarbete med förbundet Socialdemokrater för tro & solidaritet.

Annonser

4 kommentarer

 1. […] Missa inte heller Hjärtas seminarium ”religionskritik som främlingsfientlighet” om antisemitism och islamofobi i Sverige och Europa med Göran Rosenberg. På torsdagen klockan 17-17.45 i Metodistkyrkan. Mer om detta kan du läsa här. […]

 2. […] inte heller Hjärtas medlemslunch på måndagen och vårt seminarium om religionskritik som främlingsfientlighet på torsdagen klockan 17! Share […]

 3. […] just det här inlägget kommer vi att webbsända vårt seminarium Religionskritik som främlingsfientlighet på torsdag klockan 17-17.45. Vi har blivit förvarnade […]

 4. ”Så länge religionskritiken är omedveten om de större sammanhangen, om historia och maktförhållanden, riskerar den att få främlingsfientliga konsekvenser.”

  Ett större problem är när de som är medvetna om de större sammanhangen och historien blundar för dessa.

  Daniel Suhonen skrev om ett exempel på detta i Aftonbladet under rubriken ”Vänsterprassel med islam”

  Från artikeln:
  ”Skräckexemplet påträffas i Broderskapsrörelsen. Deras vällovliga närmande till socialdemokrater med muslimsk tro har lett de kristna sossarna till flera tvivelaktiga beslut. Den 28 maj i fjol godkände Broderskaps styrelse ”Manifest för muslimska socialdemokrater” där plötsligt alla hbt-rättigheter försvunnit. Efter självmordsbomben i Stockholm tog Broderskaps ledare Peter Weiderud, avstånd från konstnären Lars Vilks”.
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article12640062.ab

  Det är frågan som seminariet borde handla dvs hur mycket av den egna ideologin och egna religionskritiken ska (s) offra för att få fler medlemmar.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s