Replik till Hägglund: Samtalet förgiftas av högerextrem retorik

Göran Hägglund

Göran Hägglund. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

På senaste mötet pratade vi i Hjärta bland annat om att vi tycker att debattklimatet i Sverige är obehagligt nu. Att samtalet förgiftas av att fler och fler debattörer antar högerextremisternas verklighetsuppfattning om att feminism är en samhällsfarlig extremistideologi, att en muslimsk konspiration vill införa ett antidemokratiskt herravälde och där socialdemokraterna står i frontlinjen för att öppna denna pandoras ask av fruktansvärda saker. Att vänsterrörelsens kulturmarxister vill sälja ut vårt land och alla innevånare till denna blodtörstiga allians av feminister och muslimer.

I den här debatten står sådana som vi; socialdemokrater, feminister och muslimer, bokstavligt talat i extremisternas skottlinje. Att en av de viktigaste frågorna i det sammanhanget tycks vara att inte göra några paralleller med varken Europas mellankrigshistoria (som det de facto finns mycket tydliga likheter med i samhällsklimatet just nu) eller Breivik är både märkligt och tragiskt, och vi beslutade att skriva något om saken.

Dagen efter mötet, närmare bestämt igår (lämpligt nog på alla hjärtans dag), skriver Göran Hägglund en artikel som är precis motsatt mot det som var vår analys. Klicka här för att läsa vårt svar till Hägglund, som vi fick in i Aftonbladet idag!

Annonser

3 kommentarer

  1. […] i Sverige har hårdnat. Det uppmärksammar idag Anna Ardin, såväl i ett blogginslag som på Aftonbladet. Det som en konsekvens av Hägglundsinsändare, den […]

  2. […] Anna Ardin med flera skriver en kort replik där de påpekar att näthatet mot de som vågar förespråka ett jämligt samhälle är på väg tillbaka, Dåden på Utöya innebar en kalldusch för den nordiska självbilden. Vi som har följt nätdebatten under en längre tid varnade redan ett halvår innan Utöya för att något sådant snart skulle ske, om hatet gavs fortsatt fria tyglar. Då förlöjligades vi och kallades överkänsliga. Vår oro kallades för billig retorik och misstänkliggörande. Nu, ett år senare, är det språkbruket tillbaka AB […]

  3. Påminner mig om Monte Python sketchen om den döda papegojan…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s